Övrigt

Apple Lossless Audio Codec (ALAC) nu öppen källkod!

iTunes10

Glad nyhet till alla hifi-tokar! Apple har nu släppt Apple Lossless Audio Codec fritt till den breda massan. Det betyder att fler nu kan använda sig av ALAC i produktionssyfte och att fler produkter kan få stöd för det. Mac, iOS-enheter samt de flesta iPods har redan stöd för det.

Vad innebär icke-förstörande komprimering?

Icke-förstörande komprimering innebär att ljudfilen komprimeras på ett sätt som inte försämrar ljudkvaliteten. MP3 och andra liknande komprimeringsformat lider alla av en nedsatt ljudkvalitet. Det krävs dock att utrustningen som ska spela upp och framföra ljudet gör detta utan större kompromisser, annars kan det vara svårt att höra någon större skillnad.

Att MP3 idag är så utbrett är inte så konstigt med tanke på hur det har distribuerats. Internet har inte alltid haft den hastighet vi vant oss vid idag, och hårddiskarna har inte alltid varit på flera terabyte.

Spotify och andra streamingtjänster börjar nu komma på riktigt och det är verkligen ett utmärkt sätt att få sin digitala musik levererad på. Tyvärr levereras inte musiken med icke-förstörande komprimering ännu. Datamängderna som måste hanteras anses vara för stora i dagsläget.

Är ni intresserade av ALAC och vad icke-förstörande komprimering innebär, så kan ni läsa mer här:

Apple lossless (wikipedia)
Lossless data compression (wikipedia)
Alac project (källkod och information)

Källor: Techradar, engadget

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!