Övrigt

Apple knycker intressant 3D-patent

Ett nyligen publicerat patent som godkänts av den amerikanska patentverket (USPTO) visar hur en tredje dimension kan läggas till på en touchscreen. Tanken är att en enhet ska kunna fortsätta registrera fingerrörelser även när de slutar beröra skärmens yta.

Patentet beskriver två möjliga tekniska lösningar, antingen att det vid sidan av kapacitiva sensorer i skärmen ska finnas sensorer som kan bedöma avstånd, eller att de kapacitiva sensorerna själva ska kunna fortsätta mäta kapacitansen även när fingrarna fysiskt lämnar skärmens yta.

Resultatet blir att inmatning av data till exempelvis en iPad kan göras i tre dimensioner. CAD-program och andra 3D-relaterade arbetsuppgifter skulle alltså kunna bli betydligt mer intuitiva. En upphöjning skulle enkelt kunna åstadkommas genom att “greppa” det som ska modifieras med tre fingrar och sedan bara lyfta upp fingrarna.

Apple har i patentansökan en genomtänkt och omfattande lista på nya gester för 3D-manipulering; bland annat hur man ska kunna skapa, modifiera och avsluta en 3D-extrudering av olika former.

Att lägga till en dimension i tekniska mackapärer är onekligen intressant och potentiellt mycket användbart, men som vårt nyligen publicerade test av Leap Motion visar krävs det förutom en teknisk fungerande lösning även en elegant mjukvaruimplementation.

Just att få hård- och mjukvara att samarbeta är dock en av Apples specialitéer, och att få tekniken inbakad på systemnivå i operativsystemet har i sig många fördelar, gentemot självständigt utvecklade mjukvaror av tredjepartsutvecklare som i fallet för Leap Motion.

[via: http://appleinsider.com/articles/13/08/20/apple-patents-3d-gesture-ui-for-ios-based-on-proximity-sensor-input “Apple Insider”]
[source: http://1.usa.gov/17HdSBg “USPTO”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!