Övrigt

Apple har plockat bort Airfoil Speakers Touch från App Store

iphone4small_h_airfoil-landscape-iPhone

En tråkig nyhet för alla Airfoil-användare, eller rättare sagt för alla potentiellt blivande Airfoil-användare. Apple har av okänd anledning plockat bort appen Airfoil Speakers Touch från App Store. Appen har sedan 2009 kunnat köpas och användas för att få en iOS-enhet att agera AirPlay-mottagare för ljud och ta emot AirPlay-strömmar från bland annat Airfoil och iTunes.

Utvecklarbolaget bakom appen Rogue Amoeba skriver i ett blogginlägg på deras webbsida att de i diskussioner med Apple inte fått reda på varför appen plockades bort, och kan därför inte veta vad de ska göra för att appen åter ska kunna säljas på App Store igen. En inte så otrolig chansning om varför Apple valt att ta bort appen kan vara att Rogue Amoeba via s.k. Reverse Engineering har lyckats ta fram den mjukvarunyckel som krävs för att få en enhet att identifiera sig som en AirPlay-mottagare (mer specifikt en Airport Express). Andra, fysiska AirPlay-högtalare t.ex. måste licensiera tekniken från Apple för att kunna sälja den med AirPlay-funktionalitet (och marknadsföra den som sådan). Men även om det skulle vara anledningen är det märkligt att Apple nu, efter 3 år, helt plötsligt skulle komma på vad det är som försiggår.

En annan möjlig förklaring (om än idiotisk) skulle kunna vara att det har något att göra med den funktionalitet som tillkom i 3.0-uppdateringen som släpptes för en dryg månad sedan, som möjliggjorde att direkt, utan en dator som mellanhand, skicka ljud från en iOS-enhet till en annan; en funktion som Apple själva inte har implementerat ännu.

Ännu en möjlig anledning skulle kunna vara att Apple kommer bygga in AirPlay-mottagning i iOS 6, och att Airfoil Speakers Touch då kan anses vara en app vars funktion duplicerar en redan befintlig funktion i iOS, vilket är en punkt i Apples avtal med utvecklarna som ger Apple rätten att godtyckligt neka en app. Om detta visar sig vara fallet är det verkligen en riktigt sorglig handling från Apples sida. iOS-utvecklare behöver i så fall alltid leva med skräcken om att Apple eventuellt i framtiden kan uppdatera iOS med funktionalitet som kan leda till att tredjeparts-appar faller inom ramen för appar som kopierar redan befintlig funktion.

Rogue Amoeba har tidigare haft duster med Apple angående Airfoil Speakers Touch, men efter förra dispyten vek sig Apple och ändrade till och med sina hittills ännu okända interna rutiner för att appen skulle kunna godkännas; Apple nekade först appen för att den använda officiella bilder föreställande Mac-produkter, vilket enligt Rogue Amoeba tidigare hade använts utan några klagomål.

Rogue Amoeba skriver i sin blogg att de nu har skapat ett ärende på den avdelning på Apple som godkänner eller nekar appar (App Review Board) och inte kan göra så mycket mer än att invänta ett svar från dem.

Vi får se hur denna historia utvecklas, och förhoppningsvis kan Apple tillsammans med Rogue Amoeba lösa vad det än nu är som behöver lösas. Riktigt trist är det dock att inte ens de dedikerade Mac-utvecklarna på Rogue  Amoeba kan få klara besked från Apple.

Du som redan har laddat ned Airfoil Speakers Touch påverkas inte, du kommer kunna fortsätta använda den som vanligt.

KÄLLA: ROGUE AMOEBA
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!