Övrigt

Apple beviljas patent på iPads rektangulära form

Apple-patent-rekt-1

Ett av Samsungs mest ihågkomna uttalanden efter att den asiatiska jätten förlorat mot Apple i rätten tidigare i år, var att domslutet i princip innebär att Apple har patent på rektanglar med rundade hörn. Ironiskt nog kan Apple numera faktiskt ses som den enväldiga härskaren över  rektangelformade produkter med rundade hörn inom produktsegmentet “portabla produkter med display”. Det amerikanska patentverket godkände nämligen tidigare i veckan ett patent som enbart behandlar den yttre kanten på iPads design.

I beskrivningen i patentdokumentet förklaras det att skissbilagorna ska läsas av på sådant sätt att de linjer som är heldragna är de som räknas. Övriga linjer finns endast där för kontextens skull. Den yttersta linjen i skissen ovan som beskriver patenten kan enligt The Verge inte ses på annat sätt än att Apple nu har beviljats detta oerhört breda patent. Tidigare patentskisser för iPad och iPhone har innefattat även andra saker än den kanten på produkten, så som en hemknapp, tjockleken på skärmramen, hörlurskontakter och så vidare. I denna skiss har allt sådant plockats bort, och det enda som betonas är just den yttre kanten.

The Verge:

Previous design patents on the iPad and iPhone have included at least one additional feature in solid lines — like the home button, the back surface contour, the bezel shape, the side profile, or the edge-to-edge screen. This one ignores all of that and simply focuses on the shape of that peripheral edge. It’s a broad patent. Really broad.

apple-rektangel-patent

Huruvida Apple kommer – eller faktiskt ens kan – använda detta patent mot produkter som är rektangelformade med rundade hörn är minst sagt oklart. Breda patent är lättare att få ogiltigförklarade av rättsväsendet än patent som är mer djupgående och detaljerade. Antagligen bör det vara relativt lätt för en motpart att bevisa att rektanglar med rundade hörn har funnits i urminnes tider och att detta patent således bör vara ogiltigt.

Att Apple ansökt om detta patent är förståeligt ur den “patentera-allt-som-går”-mentalitet som de flesta stora bolag lever efter. Apple bokstavligen spottar ur sig patentansökningar där en stor del – kanske störst del – förmodligen aldrig beviljas. Hur det amerikanska patentverket kunde bevilja ett så pass brett patent som detta är därför kanske det mest märkliga i denna historia.

Patentet är publicerat i sin helhet (PDF) på amerikanska patentverkets webbsida.

KÄLLA: THE VERGE, PATENT D670,286
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!