Övrigt

Apple bekräftar köpet av Beats

Läs också: Därför köper Apple Beats

Att Apple köpt företaget bakom Beats by Dr Dre är en illa dold hemlighet ända sedan halva internet rapporterade om det i början av maj.

Nu går emellertid Apple ut och bekräftar det själva och på bilden ovan kan vi se Apples VD Tim Cook, Eddy Cue som är ansvarig för onlinetjänster på Apple samt Dr Dre och Jimmy Iovine från Beats.

“Music is such an important part of all of our lives and holds a special place within our hearts at Apple [..] That’s why we have kept investing in music and are bringing together these extraordinary teams so we can continue to create the most innovative music products and services in the world” – Tim Cook, från Apples pressmeddelande.

Köpesumman blir på 3 miljarder dollar varav 2,6 miljarder i kontanta medel och 400 miljoner dollar i aktier. I svenska kronor mätt handlar det om en totalsumma på knappt 20 miljarder. Köpet beräknas vara genomfört årets tredje kvartal har passerat.

Behålls som separat varumärke

Så fort ryktena började gå spekulerades det i om det primärt var Beats hörlursprodukter man var ute efter eller deras musiktjänst. Att Eddy Cue är med på bilden talar för att musiktjänsten är en stor del av det men den ensamt är knappast värd 3 miljarder dollar.

I en intervju med Recode framkommer det att både Beats Electronics och Beats Music tills vidare kommer att behålla sina varumärken och fortsätta drivas vid sidan av Apple, vilket i realiteten innebär att Beats kommer att fortsätta konkurrera med Apple.

I ett brev till alla Apple-anställda förklarar Tim Cook att Beats Electronics kommer att rapportera till Apples marknadsföringschef Phil Schiller, medan Beats Music kommer att integreras i Eddy Cue’s division för onlinetjänster.

Iovine, Dre, Cook, Cue

Iovine och Dre’s nya roller

Iovine och Dre kommer att börja arbeta hos Apple. Iovine kommer att lämna sin post som styrelseordförande för skivbolaget Interscope och fokusera på Apple på heltid, medan Dre säger att att han kommer att fortsätta producera musik samtidigt som han kommer att göra “det som krävs” för Apple.

I deras nya roller på Apple kommer de både jobba med hårdvara och musikstreaming. Enligt The Wall Street Journal kommer deras titlar kort och gott vara “Jimmy” och “Dre” och framförallt ska de fungera som en brygga mellan musikindustrin och Apple.

Tim Cook menar att det är som en Berlinmur mellan LA (musikindustrins Mecka) och Silicon Valley, med bristande respekt och förståelse från båda sidor. Här ser man antagligen Beats-grundarnas stora nätverk inom musikbranschen som en viktig tillgång för framtiden.

Android- och Windows Phone-appar behålls

Vanligtvis när Apple köper upp tjänster som finns för flera olika plattformar tar det inte lång tid innan de släcks ned. Unikt i detta fall är att Beats Music-apparna för både Android och Windows Phone kommer att fortsätta distribueras.

I samma veva som Apple officiellt bekräftade uppköpet av Beats sänktes också den årliga prenumerationskostnaden för Beats Music, från 119 till 99 dollar.

https://twitter.com/beatsbydre/statuses/471751382244937728

[via:http://www.theverge.com/2014/5/28/5700530/apple-confirms-beats-acquisition “The Verge”]
[source:http://www.apple.com/pr/library/2014/05/28Apple-to-Acquire-Beats-Music-Beats-Electronics.html “Apple PR”, http://online.wsj.com/articles/apple-to-buy-beats-1401308971?mod=LS1 “WSJ”]

[related]Relaterat[/related][display-posts tag=”Beats” image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”4″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!