Övrigt

Amazon på väg till Sverige utan SE-domän

Det har under en längre tid pratats om att Amazon planerar att etablera sig i Sverige och små steg har tagits.

Nu har e-handelsjätten enats om ett avtal med företaget Bokrondellen som är ett svensk företag som står mellan förlag och bokhandlare. Avtalet är en nödvändighet för att kunna sälja svenska böcker.

Avtalet ger Amazon möjlighet att använda Bokrondellens databas innehållandes cirka 650 000 titlar med färdiga omslagsbilder och beskrivningar om böckerna.

De har rätt att använda hela den svenska katalogen, på alla sina Amazon-sajter. De har även rätt att starta en ny svensk Amazon-sajt säger Bokrondellens vd Christer Perslöv till Svensk Bokhandel.

Detta är ett stort steg framåt i den svenska etableringen och liknar etableringar Amazon tidigare gjort i andra länder. Avtal skrivs med bokförlag, böcker samt e-böcker börjar säljas tillsammans med e-boksläsare i Kindleserien för att sedan utöka sortimentet.

amazon_se

Amazon.se är upptagen

Ett problem kvarstår dock. Amazon äger inte rätten till domännamnet Amazon.se, det gör enligt Internetworld en 57-årig kvinnlig formgivare genom sin reklambyrå med kontor på Östermalm i Stockholm.

Domänen ska ha registrerats av reklambyrån år 1997 vilket sammanfaller med när Amazon noterades på Nasdaq-börsen.

I nuläget används inte domänen vilket gör att misstankar riktas mot att reklambyrån velat tjäna pengar på domänen genom att sälja den till Amazon. Amazon ska vid ett antal tillfällen ha erbjudit okända summor för att köpa domänen vilket reklambyrån tackat nej till.

Detta problem hindrar troligen inte Amazons etablering på den svenska marknaden men det ska bli spännande att följa utgången.

[source:http://www.idg.se/2.1085/1.556401/hon-ager-amazonse]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!