Övrigt

Amazon lanserar Fire TV – ger sig in i kampen om vardagsrummet

Alla rykten som pekade mot att Amazon skulle lansera en mediaspelare för vardagsrummet visade sig vara sanna. Idag lanserar Amazon Fire TV – en mediaspelare för $99 som helt klart har potential att bli en stor spelare på marknaden, och som direkt konkurrerar med Apple TV och Roku som är populära i USA.

Men tyvärr är Fire TV inledningsvis endast för den amerikanska marknaden, och även om Amazon enligt Pocket-lint uttryckt sin vilja att lansera den globalt förväntar vi oss inte att det är något som kommer att göras någon gång snart.

Vilket är synd, för det här är en maskin som på pappret ser ut att kunna göra succé på vilken marknad som helst. 

Fire TV har tajta kopplingar mot Amazons egna digitala mediabutik – Amazon Prime – som endast är för amerikaner. Utöver det finns det dock gått om appar för populära streamingtjänster som Netflix, Hulu Plus, ESPN, Plex och många fler.

Fire TV kanaler

Röstsökning – inbyggd i fjärrkontrollen

Det som får denna lilla låda att sticka ut – eller rättare sagt dess fjärrkontroll – är att den har stöd för röstsökning. På toppen av fjärrkontrollen sitter en mikrofon, och med en knapptryckning aktiveras den och låter användaren muntligt söka efter innehåll.

Det går att söka efter filmtitlar, skådespelare, avsnittsnamn, regissörer och filmgenrer. Om sökfunktionen fungerar kors och tvärs mellan alla innehållsleverantörer, eller endast en app i taget, är i nuläget oklart.

Uppdatering: Röstsökningen i Fire TV är precis så där dum som vi hoppades på att den inte skulle vara. Röstsökning hittar enbart träffar på Amazons egna plattform. Även om du är inne i en app som Netflix, Hulu eller Plex, och söker efter något med hjälp av röstsöksfunktionen, skickas du ut ur appen och får fram ett resultat från Amazons egna videobutik. Pinsamt dåligt (via ReadWrite)

Integrerad med Amazons övriga produkter

Fire TV fungerar sömlöst med Amazons övriga Fire-produkter, som deras Kindle Fire. Uppspelning kan skickas från en Kindle till Fire TV, och molnet kommer ihåg vad du senast tittade på och kan återuppta uppspelningen där du slutade. Med funktionen X-ray går det vidare att använda Kindle för att se metadata om det som spelas upp på Fire TV (hämtas från IMDB).

Fire TV är dessutom länkad med molntjänsten Amazon Cloud Drive, och likt Apples Photo Stream går det att komma åt bilder och videoklipp som ligger sparade i molnet.

Utseendet på gränssnittet är som en kombination av Apple TV och Plex – framförallt den sistnämnda mediaspelaren verkar Amazon ha valt att inspireras av. Överlag ser det lika lättnavigerat ut som på Apple TV, men då med det viktiga tillägget att det finns röstsök inbyggt.

Stöd för spel – egen spelbutik och separat handkontroll

Ett av Fire TV:s äss i rockärmen är att det går att spela spel. Då det i grund och botten är Android som används som operativsystem kommer utvecklare med ganska lite möda kunna anpassa sina spel för Fire TV.

Från start finns över 100 titlar att ladda ned, vissa kostnadsfria och andra med en prislapp som enligt Amazon i snitt ska ligga på runt $1,85 (13 kronor). Från och med nästa månad säger Amazon att antalet spel kommer att öka tiofalt, med spelutvecklare som Disney, Gameloft, EA, Sega, och Ubisoft som uttalat ett stöd för Fire TV.

I samma veva annonserade Amazon att de även startat en egen spelstudio, som från start har ett spel för mediaspelaren som heter Sev Zero. Fler spel som från start finns tillgängliga är Asphalt 8 och Minecraft.

Det går att spela på Fire TV med den medföljande fjärrkontrollen, men för de som vill finns en separat spelkontroll att köpa till. Prislappen för den kontrollen är $39 dollar och den ser överlag ut att vara en helt vanlig spelkontroll enligt konstens alla regler.

t_technical_headline-img1_1090x365._V340352903_

Android i botten – rullar på kraftig hårdvara

Fire TV körs på Amazons variant av Android, “Mojito”, som även rullar på Amazons surfplattor. Hårdvarumässigt innehåller denna lilla fyrkantiga låda mer än vad vi först tänker oss. Med en fyrkärnig processor från Qualcomm (Qualcomm Krait 300 1.7 Ghz) som enligt Amazon är 3 gånger snabbare än Apple TV och Roku, en dedikerad grafikprocessor (Qualcomm Adreno 320) och 2GB RAM ska den utan bekymmer kunna skyffla ut pixlar i 1080P i upp till 60 bilder per sekund från filmer och 3D-spel.

feature-techspecs-popup

Det interna lagringsutrymmet är 8GB, vilken eventuellt kan bli ett problem för de som vill ladda ned många spel.

Fire TV har dessutom stöd för Dolby Digital Plus (7.1). Fyra utgångar finns att tillgå på baksidan – HDMI-utgång, optisk digitalutgång, Ethernetport (10/100!) och en USB-port som vi förmodar är för felsökning och återställning via en dator.

Tabellen nedan jämför Fire TV med Apple TV, Chromecast och Roku 3:

Amaxon Fire TV tabell

ASAP förebygger buffring

Med något som Amazon kallar för ASAP ska det gå snabbare att komma igång med att titta på en film eller ett avsnitt. ASAP (Advanced Streaming and Prediction) förutspår vilka filmer och avsnitt du eventuellt kan tänkas titta på och laddar i förebyggande syfte ned en snutt av varje. Det gör att när du väl vill sätta igång nästa avsnitt av ditt favoritprogram så startar den direkt, utan dröjsmål för buffring. En riktigt smart lösning som alla streamingtjänster och produkter borde ta efter.

Du kan läsa mer om Fire TV på Amazons webbsida.

Första reklamklippet för Fire TV, med Gary Busey:

https://www.youtube.com/watch?v=HHoNQrxG_8M

The Verge är som vanligt tidiga med att känna och klämma på produkten:

http://www.youtube.com/watch?v=-gbvn7Re0eE

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!