Övrigt

Allt om “The new iPad”

new-ipad

Apple har då äntligen presenterat en ny iPad-modell, och det verkar som att Apple endast benämner den som “iPad”, utan något som helst suffix. Som tur är besannades iallafall inte ryktena om att den skulle döpas till iPad HD. Men, bara iPad? Oavsett om du är för eller emot det korta och koncisa namnet kommer nog klias en hel del på nybörjarhuvuden vid butikshyllorna då iPad 2 ska fortsätta säljas jämte nya “iPad”.

Men strunt samma vad den heter, låt oss istället se vad Apples nya, mobila best kommer med!

Klicka på “Läs mer…” för att läsa allt om årets nya iPad-modell

Nyheterna i punktform, för er otåliga:

  • Retina-display med upplösningen 2048 x 1536
  • 264ppi (pixlar per tum)
  • Dual-core A5X-chip, quad-core grafik
  • 1 GB RAM*
  • Ny kamera på baksidan med 5 megapixlar och stöd för videoinspelning i 1080p med bildstabilisering á la iPhone 4S. Den främre kameran är samma, dåliga VGA-kamera som iPad 2 har bestyckats med.
  • 4G LTE-stöd (73Mbit/s), HSPA+ (21Mbit/s) och DC-HSDPA (42 Mbit/s). Tyvärr fungerar inte LTE-stödet i de europeiska LTE-näten.
  • Diktering á la iPhone 4S, dock ej Siri (om detta även kommer till äldre iPads är oklart)
  • 9,4 mm tunn, 635 gram lätt
  • 10 h batteritid. 9 h om LTE används.
  • Bluetooth 4.0
  • Samma pris som innan
  • Sverigelansering 23:e mars

Hårdvara

Form och design

Formen på nya iPad är smått förändrad, sluttningen längs kanterna på baksidan är lite längre och rundare, dock är de yttre måtten på höjden och längden detsamma. Vikten har gått upp något från iPad 2s 601g till 652g, och tjockleken har gått tupp till 9,4mm från tidigare 8,8mm. Drygt en halv millimeter som du förmodligen snabbt vänjer dig vid även om du uppgraderar från den tunnare föregångaren.

OMSLAG

Retina-display

Den kanske största nyheten är givetvis den oerhört högupplösta skärmen. Med upplösningen 2048 x 1536 får den en pixeltäthet på 266 ppi (pixlar per tum), vilket i kombination med att man enligt Apple vanligtvis tittar på skärmen från ett längre avstånd än man gör på en iPhone gör att iPads nya skärm klassas som en Retina-display. Från 10 tums avstånd, ca 25cm, ska du enligt Apple inte kunna urskilja enskilda pixlar. Vidare har nya iPad-skärmen upp till 40 % ökad färgintensitet vilket bör leda till att det mesta på skärmen blir ljuvligare att titta på.

performance

A5X

Processor och grafik

Det blev inget A6-chip som många trodde, av namnet på nya chippet “A5X” att döma är nya iPad utrustad med en upphottat version av det A5-chip med två kärnor som bl.a. sitter i iPad 2 och iPhone 4S. Dock har A5X-chippets grafikkrets fyra kärnor, så något med quad-core visade sig stämma tillslut iallafall.

Enligt källor till The Verge har iPad fått en dubblering vad gäller mängden RAM, upp från 512 MB till 1 GB. Det låter rimligt och i praktiken undrar jag om vi ens kommer känna av att det är mer RAM gentemot iPad 2 då pixelantalet som ska hållas vid liv i minnet har blivit dubbelt så många.

LTE-4G

Då har det hänt, Apple har tagit klivet in på LTE-marknaden, men tyvärr når det klivet enbart inom den amerikanska kontinenten. Nya iPad har förutom ett utvecklat 3G-stöd även stöd för LTE i frekvenserna 700 och 2100 MHz. Apple släpper två olika modeller av 3G+4G-modellerna, vilket beror på att operatörerna i USA satsar på två olika slags 4G-tekniker, precis som att de har olika slags radionät (GSM och CDMA). De system, tekniker och hastigheter som stöds är:

  • AT&T-versionen: LTE (700, 2100 MHz)3; UMTS/HSPA/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)
  • Verizon-versionen: LTE (700 MHz)3; CDMA EV-DO Rev. A (800, 1900 MHz); UMTS/HSPA/HSPA+/DC-HSDPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz)

4G

Då operatörerna i Sverige utvecklar LTE-näten över andra frekvensband, 800, 900 och 2600 MHz, kommer nya iPad och de svenska LTE-näten därför inte vara kompatibla. Tråkigt, men sant. Men för dig som främst är ute efter högre uppkopplingshastigheter är det inte helt kört, nya iPad har nämligen ett utvecklat 3G-stöd. Med stöd för DC-HSDPA kan du redan vid lanseringsdagen (23/3) surfa i hastigheter uppemot 32Mbit/s via de svenska operatörerna Telenor och Tre om du bor i en större tätort. En sista intressant nyhet kring radiokommunikation på nya iPad är att den kan agera WiFi-hotspot, precis som iPhone.

Batteritid

Batteritid är något Apple värnar om, och precis som iPad 2 har har nya iPad fortfarande 10 h batteritid, 9 h om 3G och LTE används. En av iPads främsta försäljningsargument lever således vidare. Detta trots ett ny, snabbare processor som ska tända och släcka 4 gånger så många pixlar än iPad 2.

camera_appen

Kameror

En helt ny kamera har byggts in i nya iPad och tar stillbilder med en upplösning på 5 megapixlar. Denna bakre kameran kan också filma i Full-HD (1080p) och har berikats med samma bildstabilisering som finns inbyggd i iPhone 4S. Förutom fler megapixlar finns autofokus, och auto-exponering såväl som att du med fingret kan peka på skärmen och få fokus och exponering justerad efter det motiv du väljer.

Vidare har kameran också automatisk ansiktsigenkänning, vilket enligt Apple själva ska göra att bilderna du tar automagiskt ska balansera fokus och exponering för upp till 10 ansikten i en och samma bild. Bländaren kan gå ner till f/2.4 och kameralinsen består av fem olika element inkl. ett IR-filter.

camera_extrusion

FaceTime-kameran på fronten verkar fortfarande vara den otroligt kassa VGA-kameran. En intressant sak att lägga märke till är att Apple nu har återupplivat begreppet “iSight”. Phil Schiller klargjorde på scen att de kameror som är riktade mot användaren fortsättningsvis kommer kallas för FaceTime-kameror, medan de som sitter på baksidan av enheterna kommer benämnas med det gamla begreppet “iSight”-kameror.

Du kan själv titta på exempelbilder som tagits med nya iPads kamera på Apple.com. Ett exempel är bilden nedan:

exempel-kamerabild

Mjukvara

dictation_image

Nya appar i samband med lanseringen av iPad är först och främst iPhoto (Se separat artikel om iPhoto), och vidare har alla Apples egna appar uppdaterats med Retina-grafik, vilket de flesta andra appar i App Store kommer göra under den närmsta framtiden. iWork-sviten, GarageBand och iMovie har också fått en del uppdateringar.

Något som nästan var säkert att nya iPad skulle få var Siri, vilket visade sig vara helt fel. Nya iPad fick bara en litet smakprov av Siri-teknologin i form av diktering. Fortfarande är det tyvärr bara ett begränsat antal språk som stöds. De som kan vara extra glada är japaner som inom “några veckor” kommer kunna prata med Siri på deras modersmål.

mjukvara

Lär mer om mjukvarnyheterna i våra andra artiklar:

Ny version av Garageband

iPhoto kliver in i iOS

Ny mjukvara till Apple TV

Allt om iOS 5.1 som släpps idag

Nya iMovie kommer med nya teman och verktyg

Priser

Priserna för nya iPad är detsamma som för iPad 2, i alla fall i dollar. Beroende på hur svenska kronan har förstärkts eller försvagats kan vi eventuellt få se en prisjustering i Sverige. Men räkna med att instegsmodellen av nya iPad kommer kosta runt 4400kr när den släpps om ett par veckor.

Wifi:

  • 16GB för $499
  • 32GB för $599
  • 64GB för $699

3G + LTE:

  • 16GB för $629
  • 32GB för $729
  • 64GB för $829

Lanseringsdatum

2012 års modell av iPad släpps i USA och ett gäng större internationella marknader redan nästa fredag, 16:e mars, med möjlighet att förboka från och med idag. Vi i Sverigen får tillsammans med ett hundratal (!) andra länder vänta tills fredagen därefter, 23:e mars.

Du kan läsa mer om nya iPad på Apples amerikanska site, då de internationella inte ännu visar all information.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!