Övrigt

5 anledningar varför Lightning är bättre än Mikro-USB

Lightning-tillbehör

Då och då hör vi fortfarande åsikten att Apple borde bytt till en standardkontakt om man nu ändå skulle byta. Ordet standard är ett positivt värdeladdat ord så det låter ju bra men hur är det egentligen i praktiken?

Här är 5 anledningar varför Lightning-kontakten är bättre än Micro-USB

  1. Den är tunnare (Hade Apple valt Micro-USB till iPhone och iPad så hade man fått använda en annan kontakt till iPod nano och touch – det är även troligt att till och med iPhone 5 inte skulle gått att göra så tunn med Micro-USB)
  2. Stöd för VGA. (Micro-USB stödjer DVI genom en specialkabel men för VGA så krävs det ännu en adapter. VGA är fortfarande vanligt bland projektorer.)
  3. Stöd för video samtidigt som den laddar. (Med Micro-USB får du välja mellan bild eller laddning – du kan inte göra båda sakerna samtidigt. Samsung har tagit fram en egen lösning som klarar det på sina egna telefoner med ännu en specialkabel – men igen, då är det inte längre en standard)
  4. Högre stömstyrka (Till iPad har det alltid följt med en 10w-laddare och till iPad 4 är det hela 12w. Micro-USB stödjer 9w som max)
  5. Snyggare och smidigare – går att sätta in på båda hållen (Vi säger det bäst med en bild).

Lightning är det bästa som kunde hända kontaktväg och har stora fördelar jämfört med den så kallade standardkontakten. Det är så Apple jobbar – om någonting inte duger tar man fram en egen lösning och det är det som gör företagets produkter bättre än mycket annat.

Kritikerna menar att man endast bytte för att Apple själva ville ha kontrollen över tredjepartstillbehören. Visst är det delvis så – det är den sjätte anledningen och knappast till gagn för oss konsumenter men samtidigt den enda nackdelen med kontakten.

Apple kunde dock löst det smidigare. När iPhone 5 släpptes fanns det inte några tredjepartskablar överhuvudtaget, inte ens Apple hade tagit fram alla tillbehör som nu finns. Än idag finns det inga övriga tillbehör att köpa i butikerna och det är för att Apple inte börjat dela ut licenser förrän nu i november.

Det bästa hade varit om man jobbade med tredjepartstillverkarna redan innan lanseringen och i samband med presentationen av iPhone 5 också berättade att det redan fanns klara tillbehör till den. De kunde också sålt Dock-till-lightning-adaptern betydligt billigare och till och med givit med en till varje enhet som såldes.

Men det förändrar inte det faktum att Lightningkontakten är så mycket bättre än Micro-USB för oss konsumenter.

Relaterade inlägg

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!