OnLive-prods

by • 13 januari, 2012 • Artiklar, NyheterComments (5)90

OnLive – VNC på steroider

OnLive-prods

För ett par år sedan fick vi höra om de nya, revolutionerande tjänsterna OnLive och Gaikai som hade som mål att förändra hur vi ser på spelande. OnLives affärsidé är i korthet att konsumenter inte ska behöva ha en spelkonsol hemma, utan all processorkraft ska finnas i några serverhallar som har som uppgift att strömma spelens bild till oss över internet till våra hemmadatorer och TV-apparater. En av de främsta fördelarna med detta är givetvis att spel inte längre blir plattformsberoende (läs: även vi Mac-användare kan spela nya spel). Gaikai är en liknande tjänst som ploppade upp ungefär i samma veva som OnLive.

Tanken är god och både Gaikai och OnLive har visat att det faktiskt fungerar, du kan själv testa det gratis på OnLives och Gaikais webbsidor. Upplösningen är absolut inte den bästa, men trots låga 1024 x 576 som OnLive strömmar i är det helt klart spelbart. På min iMac 21,5″ var det stundvis irriterande låg upplösning när jag spelade i helskärmsläge. I fönsterläge däremot var det skarpt och fint men täckte då inte hela skärmen.

iMac

NBA 2k12 via OnLive i fönsterläge, 1024x576

Antagligen handlar det bara om vilken bitrate tjänsterna strömmar bilden i; när jag testade spela NBA 2K12 låg min uppkoppling på 0,5mbit/s, och den låg rätt stadigt där. Battlefield via Gaikai tuggade lägre bandbredd, det fluktuerade mellan 0,2-0,4 mbit/s, antagligen för att Gaikai strömmar i lägre upplösning. Anledningen till varför inte högre upplösningar erbjuds är oklar, kanske klarar deras servrar i dagsläget inte av att pumpa ut så många olika strömmar i högre bitrates samtidigt. Kanske kommer det komma en premium-tjänst i framtiden som löser det problemet.

Battlefield Bad Company 2 via Gaikai i fullskärmsläge

Battlefield Bad Company 2 via Gaikai i fullskärmsläge, okänd upplösning

OnLive har nu tagit nästa, naturliga steg: hela modellen har applicerats på mobila enheter. Via en app på utvalda Android-enheter kan du redan idag komma åt spelutbudet, en app för iOS är på gång. Du kan abonnera på ett spel i ett antal dagar, köpa hela spelet och kunna spela det under en obestämd tid, eller abonnera på ett spelpaket med massor av spel för ca 10 dollar i månaden.

OnLive säljer även en egenutvecklad universell handkontroll som ska fungera med de flesta datorer och Android-enheter, om den kommer fungera med iOS-enheter är ännu oklar, men sannolikheten är nog ganska stor att den kommer kunna det. Dessutom säljer OnLive en konsolliknande produkt som du kan koppla direkt in i din TV, för möjliggöra spelande direkt på din TV tillsammans med handkontrollen de säljer.

Screen Shot 2012-01-12 at 23.36.32

Det kanske mest intressanta är den tjänst företaget visade upp på CES nu i år: OnLive Desktop. OnLive Desktop ger dig tillgång till en Windows 7-installation med Microsoft Office installerat och klart för att användas, och du får 2GB lagring till dina filer du eventuellt kommer behöva spara. Du kommer kunna komma åt tjänsten både från webben och via appar på diverse plattformar, inkl. iOS. Tanken är att OnLives teknik ska användas istället för det idag halvt förlegade VNC-protokollet som de flesta fjärrstyrningsprogram använder sig av.

[youtube id=4kh9skhvNE]

I klippet ovan testar The Verge OnLive Desktop, och det ser onekligen riktigt intressant ut, titta bara på hur bra filmklippet flyter på. Om du någon gång testat en VNC-app på din iPhone eller iPad för att styra din Mac där hemma så bör du ganska snabbt se att OnLives teknik är exceptionellt mycket bättre. OnLive Desktop finns redan att ladda ned, dock endast från amerikanska App Store, och vid registrering kan man välja mellan en gratisversion och en prenumerationsversion. Den senare ger mer lagringsutrymme, möjligheter till att installera andra program samt prioriterad access till tjänsten. Gratisversionen ger enbart access till tjänsten beroende på hur mycket trafik OnLives servrar tar hand om för stunden.

OnLive Desktop Standard – Free

 • As-available* access to your multi-touch OnLive Desktop, preloaded with Microsoft Word, Excel®, PowerPoint®
 • 2 GB of secure cloud storage, appearing as your Documents folder on your OnLive Desktop

OnLive Desktrop Pro – $9.99/månad

 • Priority access to your multi-touch OnLive Desktop, preloaded with Microsoft Word, Excel®, PowerPoint®
 • 50 GB of secure cloud storage, appearing as your Documents folder on your OnLive Desktop
 • Cloud-accelerated Web browsing
 • Ability to add additional PC applications

Är det här framtiden?

Tjänster som OnLive och Gaikai har lyckats visa hur framtiden skulle kunna komma att se ut, och personligen har jag inget som helst emot att allt processande sker i någon bunker i något kallt land, så länge användarupplevelsen är densamma som att ha en dator/konsol i framför sig, vilket dessvärre verkar bli svårt med tanke på att vi blir allt kräsnare och kräsnare när det gäller upplösning på våra skärmar.

Jag har svårt att se att OnLive kommer kunna strömma senaste Call of Duty i 1080p till min TV helt problemfritt, eller en Mac OS X-installation med en upplösning motsvarande en 27″ iMac, utan lagg. I alla fall inom det närmsta åren. Men vad vet jag, kanske kommer våra internetuppkopplingar utvecklas i en fantastiskt takt framöver, och då finns det egentligen inget hinder för att tjänster som OnLive och Gaikai ska ersätta våra hemmadatorer och konsoler.

Liknande artiklar

 • iller

  Jag ifrågasätter artikeln då Onlive inte är en tjänst som låter boende utanför USA eller UK att köpa spel.
  Med andra ord inte en tjänst för svenskar!

  http://support.onlive.com/app/answers/detail/a_id/173/kw/europe/session/L3RpbWUvMTMyNjQ0NzI2Ny9zaWQvdlpSRlgqTms%3D

 • Apple pie

  otroligt smart tjänst, jag gick hem på deras sida och kom igång på ett kick, nu spelar jag acr utan att behöva installera något eller ha en stark dator!

 • Onlivehooked yes

  Själv har jag deras konsoll och den är betydligt mer responsiv och framför allt bättre bild, val mellan 720p, 1080i, 1080p är möjliga. pc eller mac har varit ok men inget jag sätter mig framför idag. Har så här lång inhandlat fem spel och ca 50 h speltid. Ett tips, ring eran bredbansleverantör och be dem ta bort Pingfiltret för att sänka latese, om man har otur så får man problem med sin uppkoppling men då är det bara ringa igen :) !! Olives kontroller är den bästa på marknaden, en blandning mellan 360 och ps3. Spelar från svea :)

 • Daniel J

  Finns Battlefield: Bad Company 2-demon att testa via Gaikai nu igen? Går jag in på deras sajt hittar jag den inte, finns den nån annanstans tro?

 • Jon Engqvist

  Läste att man skulle kunna koppla en PS3 kontroll till Mac för att spela på onlive. Någon som vet att det stämmer?