alfred_ikon

by • 5 augusti, 2011 • ArtiklarComments (9)78

Nybörjarguide till Alfred

alfred_ikon

Alfred är som en butler i din Mac. Det var iallafall så det fick sitt namn. Namnet Butler var redan taget av en annan app så utvecklarna sägs ha valt Alfred efter Alfred Pennyworth som var butler åt Batman. Men nog om det och mer om vad Alfred gör. Det är egentligen en ingen lätt fråga att besvara för det kan göra väldigt många saker åt dig som snabbar upp användandet av din Mac.

Jag kommer inte att gå in på några avancerade saker i denna nybörjarguide men vill ändå säga att om du skaffar Alfred från utvecklarens hemsida så kan du också skaffa något de kallar för Powerpack som låter appen utföra saker som att visa var i Finder en fil ligger eller automatiskt lägga till den i ett mail, ändra utseendet genom teman, styra iTunes samt mycket mera.

alfred

Alfred finns också i Mac App Store och är helt gratis medans Powerpack kostar £12. Så varför inte ta och ladda hem det på en gång. När du startar det för första gången så kommer du få frågan om Alfred ska startas automatiskt varje gång din Mac startar och det rekommenderas. Den förinställda tangenkombinationen för att sedan använda Alfred är ”alt+space”. Du kommer då få upp inmatningsrutan som du ser ovan.

Starta appar

alfred_app

Alfred var från början en app för att snabbt starta andra appar men har växt enormt. Det fungerar så att du öppnar Alfred med alt+space och sedan börja skriva namnet på appen du vill starta. Oftast är detta mycket snabbare än att leta i dockan, programmappen eller gå in i Launchpad. Redan efter första bokstaven kommer Alfred att ge dig alternativ. Den översta väljer du helt enkelt genom att trycka ”enter” och de nedanstående genom commando+siffran. Du kan också stega nedåt i listan med piltangenterna om du vill det.

Hitta filer

alfred_find

Öppna Alfred och börja skriv ”find” och namnet på den fil du letar efter på din Mac och Alfred kommer hitta den. Ju mer du skriver ju kortare blir listan över hittade filer.

Miniräknare

alfred_calc

Om du snabbt behöver räkna lite matte så kommer miniräknarfunktionen i Alfred väl till pass. Skriv helt enkelt in vad du vill räkna ut så kommer Alfred att ge dig svaret. Tryck på ”enter” så kopieras svaret och du kan klistra in det i valfri text eller dialogruta med commando+v.

Söka på nätet

alfred_youtube

Här finns det mängder med alternativ att välja mellan som Google, Twitter, Wikipedia, IMDB, Youtube, Facebook, Flickr m.m. En titt i Inställningarna ger dig alla förinställda och du kan även lägga till egna. I exemplet ovan har jag skrivit ”youtube” och sedan vad jag vill söka på. Vill du istället söka på Google så börjar du med att skriva ”google”. Detta kan du ändra i inställningarna om du vill det.

Powerpack

Om du skaffar Powerpack så behöver du ladda hem Alfred från utvecklarens hemsida och inte från Mac App Store. Detta blogginlägg förklarar varför men vill du först ta en titt på gratisversionen så finns det inget som hindrar dig från att klicka på knappen nedan.

Alfred - Running with Crayons Ltd

Liknande artiklar

 • Dan

  Av det som står i den här artikeln, gör inte spotlight allt det utom att söka på nätet?

 • http://yesblud.com Mike

  I Lion så kan Spotlight även söka på nätet.. Känns rätt onödigt.
  Använder alltid Spotlight när jag ska starta program, och känner inte direkt att miniräknarfunktionen skulle snabba upp något från att gå till dashboard.

 • Ted

  Detta tjat om Alfred – Onödigt. Spotlight är väl fullt tillräckligt, med ctrl-mellanslag så kan man direkt börja skriva en app man vill starta. den hittar filer utan att skriva find och i Lion söker den dessutom på nätet och wikipedia.

 • Dan

  Mike: Spotlight har miniräknarfunktionen också… (Riktigt användbar ibland i mitt tycke)

 • Henrik Dahl

  Personligen föredrar jag att lägga Spotlight på Kommando-Mellanslag. Startar nästan alltid program på det sättet. Supersnabbt.

 • Mje

  Helt klart spotlight, alfred är meningslöst om man gör lion, varför tjatas det så om alfred?

 • styrbjorn

  Hmm just nu verkar det inte finnas någon större anledning till Alfred men om man läser deras features står det att dom kommer implementera stöd för att skriva plugins med deras eget API.

  Dvs Alfred blir mer som Quicksilver att man kan koda egna plugins för att söka, starta eller whatever.

  Då kommer Alfred kunna bli riktigt användbart utöver spotlight.

 • Peter Esse

  Men det var ändå rätt trevligt att Andreas skrev guiden – för de som föredrar Alfred, eller hur ? :)

 • Lucas

  I Spotlight kan man även skriva tex ”kind: doc” för att söka bland sin Word dokument. Fattar inte varför man skulle vilja installera Alfred.