ipad_mini_spotify1-583x395

by • 28 december, 2012 • ArtiklarComments (7)147

En vecka med iPad mini

ipad_mini_spotify

Jag har nu fått chansen att testa iPad mini i lite drygt en vecka och det är med blandade känslor jag skriver denna upplevelsen. Å ena sidan tycker jag att den är fantastisk, å andra sidan en enhet med några tillkortakommanden.

Det första jag tänkte på när jag packade upp Minin var hur otroligt lätt den var. Som ägare till en iPad 3 så kändes iPad minin som en fjäder. Den var tunn, lätt och otroligt skön att hålla i. En sann innovation.

De två senaste iPad-versionerna (3 och 4) har båda haft Retina-skärm, något som iPad mini inte har, och efter att ha läst diverse övriga ”Första intryck” på nätet av just Minins skärm förväntade jag mig att mina ögon skulle skrika i samma ögonblick som jag slog på enheten. När jag väl vågade titta slogs jag av förvåning, skärmen var inte alls så dåligt som jag befarat. Visst, man märker skillnad mellan iPad 3 och iPad mini, men skillnaderna är i mina ögon inte så stora som vissa velat påskina.

Apple har, i ett briljant drag, valt att använda exakt samma upplösning i iPad mini som i iPad 2 (1024 x 768). Varför är då detta briljant? Jo för att det betyder att utvecklarna som redan skapat en applikation för iPad 2 inte behöver göra någonting alls för att den ska fungera på iPad mini, som därmed har tillgång till över 250 000 program från dag 1.

När jag använder minin så slås jag av att jag tycker att enhet är för liten. Det är svårt att skriva med fler än två fingrar samtidigt och jag övergår ofta i antingen pekfingervalsen eller att skriva med tummarna. Det kan förvisso handla om en vanesak, men när händerna inte får plats på enheten undrar jag om det någonsin kommer kännas vant att skriva på iPad mini.

Samtidigt, till trots att jag tycker att det är för liten, så är det den enhet jag konstant plockar upp för att kolla mail, surfa, kolla av sociala medier och kolla på film. Den är det självklara valet när jag ska iväg på möten eller bara vill se schemat i skolan.

Man kan tycka att det framstår som märkligt att jag å ena sidan tycker att den är för liten, men å andra sidan använder den mest frekvent av iPads:en, och ja jag håller med. Jag kan inte riktigt beskriva varför det är så, men att den är så otroligt lätt och smidig kombinerat med en större skärm än iPhone kan nog vara en anledning.

Så då, vad är mitt samlad intryck? inte särskilt samlat dessvärre. Å ena sidan tycker jag enheten är för liten, å andra sidan är det just därför jag använder den så mycket. Skärmen är riktigt bra och jag kan inte säga att jag irriterar mig på den låga upplösningen. Den är otroligt lätt och smidig, för att inte nämna hur snygg den är. Trots sin lilla nätta storlek, tunna design och lätta konstruktion så lyckas Apple göra en produkt som verkligen andas kvalité.

Till slut blir mitt råd som följer: om man använder sin iPad för att ”producera”, alltså skriva dokument, föreläsnings-anteckningar etc, då är iPad mini för liten. Däremot, om man använder sin iPad (eller har tänkt använda) till att ”konsumera”, alltså för läsning, surfa, kolla sociala medier och dylikt, då är det en väldigt bra enhet.

Liknande artiklar

 • Anders

  Jag håller inte med om att Minin är för liten. I mitt tycke är den närmast perfekt i sin storlek; lagom liten för att det ska vara behagligt att sitta i soffhörnet och läsa eller skriva utan att känna att man faktiskt håller i något, men också lagom stor för att vara ett självklart val när man ser på film ensam eller vill visa bilder för släkt och vänner.

  Och angående det där med att Minin inte är för den som skriver mycket… Jag är frilansjournalist och skriver faktiskt det mesta på min Mini. Så nog går det.

  Där vanliga iPad kommer tillkorta, att den faktiskt känns lite otymplig ibland, briljerar iPad Mini. Där iPad verkligen briljerar, främst skärmen men även till viss del kraften och snabbheten, har Mini ingen större chans. Men det är inte heller tanken, tror jag. Jag tror att syftet är att få ut en mindre platta med klart godtagbar prestanda till ett i sammanhanget bra pris. Och där är iPad Mini en vinnare. Så länge man står ut med att den saknar Retina. Och det gör man. Tycker iaf jag.

 • Dan

  Jag har haft min i kanske en månad, och jag är fortfarande helnöjd. Jag har visserligen inte haft någon stor iPad innan, men jag tycker att den är nästan perfekt. På önskelistan står retinaskärm (speciellt för att läsa text) och att den ska bli ännu lättare. Men jag använder den mer än vad jag trodde att jag skulle göra… (Ska jag skriva mycket så går jag fortfarande till min dator, men det hade jag nog gjort även med en stor iPad)

 • Gunka

  Jag har haft min i ca en månad och är nöjd med den som ett komplement till min MacBook Pro samt iPhone 5. Egentligen skulle jag nog ha klarat mig med dator och smartphone, men när jag ska iväg på möte med klienter är minin väldigt smidig och praktisk, den går lätt ned i handväskan och så länge det är max två personer jag ska träffa fungerar den perfekt för att visa, demonstrera. Den är även perfekt att ha med sig när man vill visa foton för vänner och familj eller läsa tidningen.

 • Johan C

  Om man skall ha 1 enhet endast så föredrar jag iPad, men om man som jag producerar på laptop, så är minin ett perfekt komplement. Min mini ersatt min iPad 3:a helt för hemma bruk.

 • Patrik

  Jag hade ingen stor iPad innan, men köpte en iPad mini för en månad sen och jag är så otroligt nöjd med den så jag inte kan beskriva det…
  När jag pillar på den så får jag nästan lust att slänga iväg min iPhone 5
  Apple har lyckats igen (enligt mig)

 • Henrik Konstig

  Jag använder min iPad med Retina-skärm hemma och min iPad mini är alltid med mig i väskan när jag går hemifrån.

  OS X använder jag i stort sett bara för utveckling.

 • Hampus

  Jag köpte min Ipad mini för en månad sedan och Älskar den! Allså jag är förälskad med den.

  För ett och ett halvt år sedan köpte en jag Ipad 2 som ersatte min laptop. Mitt enda problem med ipaden var att den var ungefär lika stor som en MacBook air, den var tung och jag behövde alltid en väska för att bära runt den.

  Men annars gillade jag min Ipad 2, den hade underbar batteri tid, och jag gillar att man bara använder en app åt gången inte har 5 fönster öppen som på en vanlig dator.

  Jag märker ingen skillnad från min Ipad mini och min gamla Ipad 2, förutom att den är hälften så tung och passar i min jackficka :).

  Ipad mini är Apples bästa produkt hittills. De allra flesta behöver bara datorn för Facebook och konsumera film, musik m.m. Detta är Ipad mini perfekt för, den är billig och lätt att använda.

  Jag tror att Apple kommer sälja fler Ipad minis 2013 än vad de nånsin sålt datorer.