airfoil_speakers

by • 11 september, 2011 • ArtiklarComments (8)120

Appfavorit: Airfoil till Mac

airfoil_speakers

Hemma

Airfoil är ett av de mest använda programmen hemma hos oss. Vad det gör är att det skickar ut musiken från Spotify till högtalare i olika rum. Nu kan det skicka ut ljud från vilken app som helst och även systemljudet om man vill men det är till Spotify vi använder det.

Olika datorer

Med Airfoil installerat på alla datorer hemma så kan man styra musiken från den dator man vid tillfället använder. Om någon sitter i vardagsrummet kan man välja att spela musiken där samtidigt som någon från en annan dator spelar musik i köket. Detta kräver dock flera konton hos Spotify men möjligheten finns. Oftast är det helt enkelt så att musiken sätts på i hela huset från en dator. Det är riktigt trevligt att ha musik i alla rum påslaget lite lågt istället för att en stor stereoanläggning spelar på hög volym för att nå till ett annat rum. En nackdel med Airfoil är dock att om en dator sänder till en högtalare så kan inte en annan ta över den högtalaren utan man måste koppla ner kontakten innan.

Mottagare

Musik från Airfoil kan du ta emot med ett antal tillbehör. Apples egna Airport Express samt Apple TV och Apple TV 2. Via din Appe TV kommer du då ser albumomslag och låttitel på din tv. Du kan också skicka det till en annan Mac med gratisappen Airfoil Speakers installerad vilket vi ofta gör till Mac minin som är mediacenter och kopplad till surroundsystemet. Har du en av de nya högtalarna som stödjer AirPlay så fungerar det till dem med. Sist men inte minst så kan du också skicka det till en iPhone/iPod touch eller iPad genom gratisappen Airfoil Speakers Touch vilket är bra om du har en högtalare med passande dock-kontakt.

Styra

På den dator som för tillfället styr Airfoil så får du kontroller för vilka fjärrhögtalare du vill skicka musiken till. Här kan du välja volym individuellt för varje högtalare. Dessutom finns en equaliser. I senaste versionen så kan du också via Airfoil Speaker också i viss mån styra uppspelningen från den mottagande Macen. En app i App Store vid namn Reemote for Airfoil som finns till både iPhone [App Store]och iPad [App Store] ger dig kontroller på din enhet för att styra Airfoil på din Mac med alla kontroller som om du satt vid datorn. Denna app har jag dock inte testat.

Sammanfattning

Vill du använda din Mac till att spela musik från Spotify men inte vill behöva vara ansluten till högtalarna via kablar så är Airfoil ett riktigt trevlig lösning. Har du dessutom högtalare anslutna till Airport Express eller en Apple TV så är det perfekt. Räckvidden är så långt ditt trådlösa nätverk når. Helt enkelt en app som rekommenderas.

Rouge Amoeba

Airfoil utvecklas av Rouge Amoeba och kostar $25 och kräver OS X Snow Leopard eller OS X Lion.

Tidigare artiklar

Musik från Spotify eller iTunes trådlöst i hela huset
Rogue Amoeba släpper Airfoil 4
Airfoil 4.5 kan styra Spotify

Liknande artiklar

 • http://www.bjornolsson.se/ Björn Olsson

  Jag köpte Airfoil för någon vecka sedan och har i väntan på att jag ska köpa en Airport Express testat att skicka ljud från min MacBook till iPhonen (med Airfoil Speakers installerat) och sedan skickat ut ljudet i två högtalare med subwoofer.

  Ibland ”svajar” ljudet dock, vilket jag tycker är mycket underligt. Är det någon som upplevt samma sak och framförallt, vad ska man göra åt?

 • Krille

  Jag använder inte Airfoil längre pga svajjet som de inte fixar. Det funkade bättre när jag köpte det, sen har de ”uppdaterat” skräpet Jag sitter på nätverk som inte har prestandaproblem o har en MBP 2.6GHz.

 • http://www.bjornolsson.se/ Björn Olsson

  Så det är ett allmänt känt problem med Airfoil? Eller gäller det Airplay överlag?

 • http://www.nihilisten.se johan andrén

  den senaste versionen funkar stabilt för mig, det vore trevligt om spotify fick airplay istället.

 • pimqin

  ”Svajet” låter oroväckande. Tänkte jag skulle köpa, men tveksam. Hur är det med fördröjning, kan jag t ex skicka ljudet från en film till airport express (och det synkar med bilden)??

 • Siavash

  Nej, det är ett par sek buffer. Dock finns en inbyggd videospelare som löser det synkproblemet, dock ingen aning om hur bra det fungerar då jag aldrig behövt testa det.

  Ang. svajjet: Jag har aldrig haft det problemet, och då har jag kört Airfoil ut till 4-6 mottagare samtidigt i några år nu.

 • Douglas

  En sak som jag har funderat över är om det, idag, är möjligt att implementera stöd för AirPlay i andra apparater än Apples egna. Min förhoppning inför Lion var att detta skulle bli en av de mer uppmärksammade funktionerna och att Spotify så småningom skulle få AirPlay. Men nu blev det inte så. Finns det idag möjlighet för Spotify att implementera detta, eller har Apple några speciella regler kring detta? I iPhone- och iPad-apparna fungerar ju allt problemfritt.

 • Fabom

  En fråga som kanske inte har direkt med Airfoil att göra utan mer med Airport Express (AE). Såg häromdagen att jag kunde välja grannens AE när jag använde mig av Spotify i iPhone/iPad. AE’n dyker upp i Spotify och i alla andra appar som stödjer Airplay, men inte i listan över trådlösta nätverk. (Antar pga detta att den används för Airplay) Kan man göra AE’n osynlig/spärra för andra användare? Jag har ingen större lust att grannen helt plötsligt börja streama ”könsrock” i mina högtalare. Min AE är kopplad till mitt Wi-Fi som är skyddat med knepig nyckel.
  Ps. Det är i tjejens lägenhet så jag har ej testat IRL med mina grejer då jag är mitt uppe i en flytt och har kvar alla mina grejer än så länge i min gamla lägenhet.